O xορός των Δερβίσηδων

Μια πολύ ωραία παράσταση στο θέατρο βράχων Υμηττού. Στο πρώτο μισό μια μουσική άγνωστη σε μας -χαρακτηριστική των χωρών της Ανατολής- η μουσική Μεβλεβί - που προετοίμαζε το κλίμα για την έλευση των δερβίσηδων. Στο β΄μέρος παρουσιάστηκαν με σκούρα ράσα σε σχηματισμό ημικυκλίου, κινούμενοι αργά, σταματώντας για λίγο για να χαιρετίσει ο προηγούμενος τον επόμενο με μια ελαφριά υπόκλιση. Στη συνέχεια έβγαλαν τα σκούρα γήινα ράσα κι έμειναν με τα άσπρα ενδύματα που συμβολίζουν το πνεύμα, σε αντίθεση με τα σκούρα που συμβολίζουν τον υλικό κόσμο. Mevlevi Dancing Dervishes Φορώντας τα γκρίζα φέσια τους στροβιλίζονταν γύρω απ' τον εαυτό τους σαν κουρδιστές μπαλαρίνες συνεχίζοντας το αέναο ημικύκλιο που συμβολίζει την κίνηση των πλανητών γύρω απ' τον ήλιο και τη σελήνη. Ποτέ δεν έκαναν ένα παραπάτημα - ανάλαφρες και χαριτωμένες φιγούρες στριφογύριζαν με κλειστά μάτια σε μια απόλυτα ελεγχόμενη έκσταση -γιατί σε δεδομένη στιγμή σταματούσαν ακαριαία- στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής τους. Σα να ήταν έτσι φτιαγμένοι - να συνταιριάζονται με την κυκλική κίνηση του σύμπαντος, στην ασταμάτητη εκδήλωση αφοσίωσης και λατρείας προς το Υπέρτατο Ον.
Το θέατρο ήταν γεμάτο, κι ήταν ακόμη μια φορά που το Αθηναϊκό κοινό θαύμασε τον χορό των Δερβίσηδων, του Σουφικού τάγματος των Μεβλεβί Ντερβίς.
Δες σχετικό video πηγή: - "You tube"
Αξίζει κανείς ν' ανέβει ως την εσχατιά αυτή του Δήμου Βύρωνα, που αυτό το καλοκαίρι έδειξε δείγματα μεγάλης καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Το μέρος όπου βρίσκεται η καντίνα του θεάτρου είναι πολύ όμορφο με γκαζόν και ωραία τραπεζάκια, επίσης το πάρκινγκ είναι τεράστιο.
Ενημέρωση Άρθρου: Στις προσεχείς εκδηλώσεις του θεάτρου Badminton Theater (8, 9 ,Μαρτίου), θα είναι και οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί (Mevlevi Swirling Dervishes), που έρχονται κατ' ευθείαν από την Κωνσταντινούπολη!

Εικόνα πηγή Web

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι