Yoga για την καρδιά

Γιόγκα για την καρδιά
Ακόμη και ένα απλό, σταθερό περπάτημα διώχνει το στρες
💁(updated: 11/9/'19) Η αξία της Γιόγκα είναι αναμφισβήτητη για την καρδιά αποτελώντας μια εξαιρετική δραστηριότητα που προλαμβάνει ακόμη και αναστρέφει καρδιολογικές παθήσεις - από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Αυτό συβαίνει συνήθως από το μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά - γεγονός που ελαττώνει την ποσότητα του οξυγόνου που αυτή δέχεται μπλοκάροντας έτσι την ομαλή της λειτουργία. Καρδιολογικές όμως δυσλειτουργίες μπορούν να προκύψουν - πέρα από τις φυσικές αιτίες, από το νου και τις συγκινήσεις που αυτός μεταφέρει.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έντονο στρες αλλά όχι το χρόνιο στρες της σύγχρονης ζωής. Μόλις οι μηχανισμοί επιβίωσης σημάνουν συναγερμό, αμέσως για να αμυνθούν καταπονούν το σώμα και το νευρικό σύστημα. Ο δρ. Ντην Όρνις (Dr. Dean Ornish) περιγράφει το αποτέλεσμα του χρόνιου στρες στην καρδιά ως εξής: "Η αδυναμία της καρδιάς να ησυχάσει κάνει τους ιστούς του μυ αυτού να συστέλονται μέχρι του σημείου να βλαπτούν - σα να σφίγγεις τόσο δυνατά τη γροθιά του χεριού σου, με αποτέλεσμα να καταστέφεις τα οστά και τις αρθρώσεις του".

Η τακτική άσκηση της Γιόγκα στη ζωή προσφέρει καλύτερη υγεία και δύναται να επιμηκύνει τη ζωή. Η καταστολή του στρες που επιτυγχάνεται δι' αυτής, αναστρέφει το "σύνδρομο του στρες" φέρνοντας το νου και το σώμα σε μια ενιαία κατάσταση ηρεμίας. Άλλες βελτιώσεις που αυτή η ενασχόληση φέρνει είναι:
  • Διδάσκει την χαλάρωση (επιβράδυνση λειτουργιών) επιτυγχάνοντας μια νέα οπτική στη θέση του στρες
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος ευνοώντας έτσι μια καλύτερη αναπνοή, κυκλοφορία και υγεία της καρδιάς. Το χρόνιο σκύψιμο μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα.
  • Με την ελάττωση του στρες ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ενασχόληση μ' αυτήν μπορεί να εναρμονισθεί με τους προσωπικούς ρυθμούς καθενός - 👳ιδιαιτέρως με ασκήσεις (yin yoga = η γιόγκα της χαλάρωσης) - αλλά και λίγο περπάτημα με σταθερό βάδισμα αρκεί, αλλά και μόνο με την απλή παρατήρηση της αναπνοής, διακόπτεται το τόσο βλαβερό για την καρδιά, έντονο στρες. Επίσης ένα σύντομο μάντρα καθώς επαναλαμβάνεται σταθεροποιεί το νου σ' ένα ακίνητο, ουδέτερο σημείο (raja yoga = η γιόγκα της συγκέντρωσης και αυτοκυριαρχίας) παράλληλα με τις πρακτικές όλου του φάσματος της  (bhakti yoga = η γιόγκα της αφοσίωσης).
👳βασισμένο σε  Yoga for your heart /Bella on Line | Φωτο Αρχική Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι