Στον κλοιό της ψευδαπάτης

Veil Dancer
Ο χορός των πέπλων
In the pincers of Illusion

Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι μη αληθινός, άρα τα πράγματα σε αυτόν είναι ψεύτικα. Αυτός ο κόσμος - δυστυχώς, είναι μόνο ορατός σ' εμάς. Τον πραγματικό κόσμο - εκείνον που γεννά τις αιτίες των ορατών σε εμάς πραγμάτων, δεν μπορούμε να τον δούμε.

Αυτό το φαινόμενο του να μην μπορούμε να δούμε τον πραγματικό κόσμο αλλά την αντανάκλαση του, στην ινδική φιλοσοφία ονομάζεται "Anna-maya kosha": Και είναι το πρώτο από τα 5 θηκάρια της πλάνης - αυτό του σώματος. Ακολουθούν τα: Prana-yama (πέπλο της Κίνησης), Mano-maya (πέπλο της Συνείδησης), Vijnana-maya (πέπλο της Γνώσης), Ananda-maya (πέπλο της Μακαριότητας): Για την πλήρη αντίληψη του κόσμου όπου ζούμε αυτά τα πέπλα πρέπει να πέσουν. Αλλά πως;

Τα πέπλα της ψευδαπάτης

Αναλυτικά στη φιλοσοφία της Yoga, περιγράφονται αυτές οι ποιότητες στην ορατή ζωή, ως θηκάρια της πλάνης. Είναι κάτι σαν τα φύλλα που περιβάλουν το κρεμμύδι: Βγάζεις ένα ένα τα φύλλα για να φθάσεις στη μαλακή σάρκα του κρεμμυδιού. Τα έξω φύλλα τα πετάς.
Έτσι και σ' εμάς αυτό συμβαίνει: Χρειάζεται χρόνος και επιμονή να αποφλοιώσουμε το πραγματικό μας εγώ από τα περιβλήματα της πλάνης. Όλα τα επίπλαστα που συγκεντρώνονται σαν φύλλα κρεμμυδιού, όλα τα παροδικά που συγχέουν την αληθινή μας υπόσταση, πρέπει με υπομονή και αφοσίωση στον σκοπό, να αφαιρούνται.

Μοιάζει αυτό δύσκολο; Ναι είναι, καθώς κάθε μέρα βρισκόμαστε όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι στις αποσπάσεις του έξω κόσμου: βία, αβεβαιότητα, δυσπραγία κάθε λογής, συσκοτίζουν αντί να φωτίζουν το νου. Αυτός άλλωστε, δεν χρειάζεται τίποτα για να λάμψει η αλήθεια που φέρει de facto μέσα του. Η σιωπή, η συγκέντρωση, η αυταπάρνηση, η παραίτηση από τις ατέρμονες υλικές επιδιώξεις του αρκούν. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα στην κρυμμένη από τα θηκάρια της πλάνης ουσία του καθενός από εμάς. Εμείς δεν έχουμε παρά να αποτραβήξουμε αυτά τα πέπλα που συσκοτίζουν τη λάμψη αυτής της αλήθειας.

Πολλοί καλλιτέχνες αντελήφθησαν αυτή την πραγματικότητα. Ορισμένοι μάλιστα την έκαναν επίκεντρο του έργου τους προσδίδοντας του έτσι μια φιλοσοφική υπόσταση: Η αλήθεια με τη πλάνη συμπλέκονται και στα πλοκάμια αυτά οι ήρωες πιασμένοι, προσπαθούν να βρουν μια αληθινή ταυτότητα - εις μάτην.

"Ο πραγματικός κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε είναι αόρατος. Έτσι λοιπόν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ορατό" —Michelangelo Antonioni βλέπε [Η Έκλειψη]

Τα Πέπλα /Koshas

  • Το πρώτο πέπλο της Άγνοιας: Το φυσικό σώμα

Το πρώτο θηκάρι: Annamaya kosha Πρόκειται για το φυσικό σώμα. Αυτό μπορεί να είναι σατβικό, ρατζασικό ή ταμασικό. Η λέξη sattwa σημαίνει αρμονία, ισορροπία, ησυχία - σημείο όπου δημιουργείται μια εξισορρόπηση μεταξύ δράσης και ησυχίας. Ράτζας σημαίνει δυναμικός, δραστικός, βίαιος. Τάμας σημαίνει άχρωμος και απαθής. Μέσω της χάθα γιόγκα shatkriyas, μπορείς να αναπτύξεις ένα σατβικό annamaya kosha, καθώς αυτό γίνεται σατβικό όταν το πλησίασμα προς την κοσμική ενέργεια γίνεται μεγαλύτερο.

Στη σύγχρονη επιστήμη λένε πως συνεχώς αυτή η ατομική (συμπαντική) ενέργεια - μέρα και νύχτα κινείται από και προς το φυσικό σώμα σαν ένα εκκρεμές. Δεν μπορείς να τη δεις αλλά επιστημονικώς έχει διαπιστωθεί πως σαν ένα εκκρεμές κινείται από αριστερά στα δεξιά και ταναπάλιν έτσι ώστε, κατά τον ίδιο τρόπο ο καθένας να εκπέμπει και να δέχεται αυτά τα μόρια ενέργειας. Το σατβικό σώμα δημιουργεί μια μεγαλύτερη ταλάντευση, το ταμασικό πιθανώς δεν δημιουργεί καμία, ενώ το ρατζασικό κάποια ταλάντευση αλλά αυτή δεν έχει όρια (συνεχής).

Τώρα αν αυτά τα μόρια ενέργειας εκπέμπονται από το σώμα και γυρίζουν πίσω σ' αυτό υπάρχει ένα διάστημα ανάπαυσης. Αυτό το διάστημα υπάρχει αντίστοιχα και στο εκκρεμές. Όταν κινείται προς αριστερά και μετά προς τα δεξιά υπάρχει μια στιγμή παύσης. Κατά τον ίδιο τρόπο η αναπνοή: κατά την άσκηση της αναπνοής (pranayama) μεταξύ εισπνοής και εκπνοής υπάρχει μια παύση. Αυτό ονομάζεται χρόνος-άχρονος και είναι πολύ σύντομος. Μπορεί να μετρηθεί ως το ένα εκατοστό του δευτερολέπτου ή μερικές φορές να φθάσει και τα δέκα. Σ' αυτό το ελάχιστο διάστημα, το σώμα εκπέμπει και προσλαμβάνει και τα τρία είδη των ενεργειών μαζί: (σάτβα, ράτζας, τάμας).

Τότε, το annamaya kosha - το σώμα δηλαδή, που είναι το περίβλημα όλων των άλλων koshas, συνενώνεται και με τα τρία είδη ενέργειας, μέσω της πρακτικής της χάθα-γιόγκα, shatkriyas.

👉 Κείμενα koshas πηγή: yogamag.net - εικόνα Αρχική πηγή: etsy.com


La Bayadère - Veil Dance, Bolshoi Ballet

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι